Desi  pare o intrebare foarte simpla ea poate sa devina complexa daca ne gandim doar la cerintele fundamentale aplicabile pentru realizarea si mentinerea pe toata durata de existenta a unei constructii.

Rezistenta mecanica si stabilitate

Dupa cutremurul din 4 Martie 1977 identificand efectele seismului asupra constructiilor , reglementarile de proiectare au fost modificate iar Normativul seismic P13-70 a fost inlocuit cu Normativul privind proiectarea antiseismica a constructiilor de locuinte, social-culturale, agrozootehnice si industriale  P100-78 si imbunatatit cu Codul de proiectare seismica P100-81.

Asadar avand in vedere prevederile acestor normative nu putem lua in calcul replicile “ Lasa ca nu cade ca a mai prins un cutremur….. sau Lasa ca nu vine cutremurul acum…!

Inainte de a cumpara trebuie sa ne intereseze daca constructia respective este monument istoric sau se afla intr-o zona de protectie deoarece orice interventie asupra ei poate genera costuri suplimentare si durata de timp mai mare.

Prin urmare cand vrem sa investim intr-o locuita veche si ne gandim la sanatatea si confortul nostru este necesar sa apelam la servicile de consultanta ale unui inginer constructor de specialitate. Aceasta actiune implica un cost minim in urma careia se poate determina bugetul minim necesar pentru a crea conditiile si confortul dorit. In urma verificarilor vizuale si a anumitor verificari prin sondaj, inginerul intocmeste un punct de vedere privind structura de rezistenta, gradul de degradare si  necesitatea unor evaluari mai amanuntite ( expertize tehnice, incercari asupra elementelor, etc.) toate acestea implicand costuri mult mai mari.

Obligatoriu costuri alocate pentru:

– schimbarea ansamblului de instalatii electrice si sanitare, deoarece acestea nu mai corespund din punct de vedere calitativ. Instalatiile sanitare pot fi colmatate sau pot avea degradari majore in zona imbinarilor.

– izolarea termica si economie de energie

– izolarea fonica

– repararea materialelor degradate in timp ( beton, metal, lemn, etc.)

In general problemele de functionalitate isi gasesc o rezolvare mult mai ieftina dar daca ne gandim la siguranta si stabilitate in exploatare putem vorbi de o investitie mult mai mare de bani si de timp.