Demolare

In atentia celor interesati sa cumpere un apartament intr-un bloc nou construit in Bucuresti: verificati legalitatea documentelor de constructie! Altfel riscati sa ramaneti fara locuinta, deoarece, la un moment dat, blocul poate fi demolat!

Recent s-a creat un precede: cazul “Dudesti 94”. Instanta a hotarat ca blocul cu 10 etaje ridicat langa proprietarii unei vile din Vitan, poate fi demolat deoarece a fost construit prea aproape de vila.

Pe IMOPEDIA.RO a aparut un articol din care citam:
“Autorizațiile de construcție emise abuziv, în urma unor favoruri sau obligații ale Primăriilor, s-ar putea întoarce împotriva celor care au cumpărat un apartament în blocurile noi din Capitală. În perioada de boom imobiliar s-a construit masiv și nu întotdeauna legitim, după cum arată datele Inspectoratului de Stat în Construcții. Acest obicei nu a dispărut însă nici în anii care au urmat, chiar dacă incidența ilegalităților a scăzut.”
Se pare ca problema cea mai mare a constructiilor noi nu este ca nu au autorizatie de construire, ci ca au obtinut aceasta autorizatie de construire in mod abuziv.
Cei de la Asociatia Salvati Bucurestiul au afirmat, in acelasi articol aparut in IMOPEDIA.RO:
„Statistic, eu apreciez că jumătate din autorizații sunt ilegale. Noi avem răspuns oficial, din anii 2007-2008, în care Inspectoratul de Stat în Construcții a verificat prin sondaj fondurile emise de sectoare și, din ce verificau, jumătate găseau ilegal. Aceste date se referă exclusiv la București. Am refăcut acea solicitare pentru anii 2012-2013 și au verificat mai puține construcții. Într-adevăr și incidența de ilegalitate a scăzut pe la 30%, dar au verificat mai puțin de jumătate din ce verificaseră anterior”
Unde este “bresa” din sistemul nostru care permite asemenea erori abuzive? Este posibil la Inspectoratul de Stat in Constructii. Iata ca spune Nicusor Dan, in articolul publicat de cei de la IMOPEDIA.RO:
„La Inspectoratul de Stat în Construcții există vreo 20 de inspectori care verifică rezistența construcțiilor (cei care se duc și verifică dacă se toarnă betoane de dimensiuni la care se trebuie, etc.) și există o singură persoană care verifică legalitatea autorizațiilor, la nivelul întregului București. Deci este clar o cale liberă către ilegalitate”
Asadar, aveti mare grija ce cumparati. Este valabil si in cazul caselor, vilelor si apartamentelor. Cereti vanzatorilor sa va arate un proiect de casa, actele cu care au obtinut autorizatia de construire, memorii tehnice de specialitate. Verificati daca:
– un proiect de casa a fost aplicat cum trebuie pe teren, daca sunt respectate distantele pana la limitele de proprietate din acel proiect.

– in indicatorul unui proiect de arhitectura trebuie sa gasiti informatii despre arhitectul care a realizat acel proiect de casa. Il puteti contacta.

– in proiectul de structura de rezistenta veti gasi datele de contact ale inginerului structurist.

– cand verificati daca constructia are autorizatie de construire, verificati si daca are receptia facuta.