Proiect rezistenta casa P+1E
Beneficiarul lucrarii a solicitat intocmirea documentatiei pentru obtinerea autorizatiei de construire, realizarea proiectului tehnic si a detaliilor de executie, pentru „Construire imobil cu functiunea de locuinta si regim de inaltime P+1E”. Terenul pe care urmeaza sa se execute acest proiect de casa se afla in Bucuresti, sectorul 6 si are o suprafata de 1250 mp.
Constructia are un caracter permanent si se inscrie in categoria „C” de importanta.
In conformitate cu prevederile Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, a H.G. nr. 925/1995, verificarea proiectului s-a facut la exigenta esentiala „A1 – Beton – Rezistenta si Stabilitate” de catre un inginer verificator de proiecte atestat MLPTL.
Incarcari climaterice aferente acestui proiect de rezistenta sunt:
- Zapada: Conform CR-1-1-3-2012, valoarea caracteristica a incarcarii din zapada pe sol, pentru localitatea Bucuresti, este sk=2.0 kN/m2 pentru IMR=50 ani.
- Vantul: Conform CR-1-1-4-2012, valoarea de referinta a presiunii dinamice a vantului, pentru localitatea Bucuresti, este qb=0.5 kPa pentru IMR=50 ani.
- Seism: Conform P100-1/2013, pentru localitatea Bucuresti, perioada de colt a terenului este TC=1.6s si acceleratia terenului este ag=0.30g.
STRUCTURA DE REZISTENTA
Suprastructura: Structura de tip cadre din beton armat monolit
Infrastructura: Grinzi de fundatii continue
Tehnologia de executie: beton armat monolit (inclusiv planseele), turnat in cofraje
Modelul pentru calcul structural.
Modelul de calcul al structurii este cel spatial, considerand interactiunea dintre terenul de fundare si infrastructura prin elemente finite de tip „spring”. Planseul de beton armat are rigididate si rezistenta substantiala pentru a prelua eforturile produse de fortele laterale, iar datorita regularitatii si omogenitatii structurii poate fi considerat indeformabil in planul sau. Elementele structurale ale suprastructurii, stalpi si grinzi, au fost modelate folosind elemente finite de tip bara. Nodurile dintre stalpi si grinzi au fost considerate indeformabile.
Verificarea deplasarilor laterale
SLS – Verificarea la starea limita de serviciu are drept scop mentinerea functiunii principale a cladirii in urma unor cutremure ce pot aparea de mai multe ori in viata constructiei, prin controlul degradarilor elementelor nestructurale si al componentelor instalatiilor aferente constructiei. Cutremurul asociat acestei stari limita este un cutremur moderat ca intensitate, avand o probabilitate de aparitie mai mare decat cel asociat starii limita ultime.
ULS – Verificarea de deplasare la starea limita ultima are drept scop principal prevenirea prabusirii închiderilor si compartimentarilor, limitarea degradarilor structurale si a efectelor de ordinul II. Cutremurul asociat acestei stari limita este cutremurul considerat pentru calculul rezistentei la forte laterale a structurii, cutremurul de cod.
Verificarea Terenului de fundare si dimensionarea fundatiilor
Pentru dimensionarea fundatiilor s-a modelat suprastructura si infrastructura cu elemente finite. Interactiunea dintre teren si structura s-a realizat prin elemente de tip “Spring”. Valoarea coeficientului de pat pentru cota de fundare -0.90 m a fost considerata 24.000 KN/m3. Aceasta valoare a fost determinata astfel:
Pentru pamant plastic consistent, conform stadardului NP 112-04, valorile ks’, obtinute prin incercari pe teren cu placa, corespunzatoare unei placi cu latura de 0.30 m, sunt cuprinse intre 34000÷63000 KN/m3.
Trecerea de la coeficientul de pat ks’ obţinut printr-o incercare cu placa de latura Bp la coeficientul de pat ks de utilizat in cazul unei fundatii de latura B, impune introducerea unui coeficient de corelare a. In acest proiect de structura de rezistenta s-a ales valoare ks’=40.000 KN/m3, rezultand ks=24.000 KN/m3
Pentru latimea talpii de fundare de 0.50, la adancimea de 0.90 m, presiunea conventionala de calcul a fost considerata 140 KPa, valoare rezultata dupa aplicare corectiilor de adancime si latime.
Verificarile terenului de fundare s-au facut astfel:
Pentru gruparea fundamentala: pef max 1.2 pconv (Cu excentricitate dupa o singura direcţie)
Pentru gruparea speciala: pef max 1.4 pconv (Cu excentricitate dupa o singura directie)
Dimensionarea grinzilor de fundare s-a realizat tinand cont de eforturile apartute in toate cazurile de solicitare folosite, respectand procentul minim de armare si conditiile constructive. Astfel armarea longitudinala a grinzilor se va face cu 12 bare Φ12 din PC52, la partea inferioara 8 bare Φ12, iar la partea superioara 4 bare. Armarea transversala se va face cu cate un etrier Φ12 din OB37, cu pasul de 25 cm.
Suprastructura
Stalpii au dimensiunea de 30 x 30 cm, atat la parter cat si la etaj, iar grinzile au sectiunea transversala 25 x 45 cm. Placile de peste parter si peste etaj au grosimea de 15 cm.
Informatii Proiect
- Client: Confidential
- Locatie: Bucuresti - Giulesti Sarbi
- Suprafata: 200 m2
- Arhitect: ArhiProPub